Til brug for vores arbejde med mst.dk sættes en cookie som samler data om dit besøg. Andre 3. parts cookies fra fx sociale medier kan du afvise.Læs mere om cookies

Næsebjørn

Nasua nasua

Næsebjørnen er et lille pattedyr på størrelse med en kat. Næsebjørnen hører til halvbjørnefamilien og stammer oprindeligt fra Sydamerika. Den formodes at være undsluppet til naturen fra fangenskab.

Udseende og adfærd

Næsebjørnens pels er brun øverst på kroppen og gullig til mørkebrun nederst. Halsen er hvid, og poterne er sorte. I ansigtet har næsebjørnen sorte, grå og hvide markeringer, og halen er ringmønstret. Næsebjørnen har en lang og meget karakteristisk mørk snude, som er meget fleksibel. Det er den, fordi næsen er et vigtigt redskab for den, når den skal lugte sig frem til insekter i jordbunden. Næsebjørnen bruger også næsen, når insekterne skal graves op. En næsebjørn bliver op til cirka 136 centimeter lang, hvoraf cirka halvdelen er hale. Den vejer mellem tre og seks kilo. Hannerne er som regel større end hunnerne. Næsebjørne er altædende, men spiser hovedsageligt insekter, edderkopper og mindre dyr, men de spiser også både frugter, fugleæg og svampe. Hunnerne bliver kønsmodne, når de er to år gamle. En næsebjørn kan få mellem to og syv unger i et kuld, og ungerne fødes i en rede i et træ eller i en hule. Næsebjørne kan blive op til 15 år gamle.

Forvekslingsmuligheder

Næsebjørnen kan forveksles med mårhund eller vaskebjørn. I modsætning til mårhunden har næsebjørnen en lang hale, og den adskiller sig fra vaskebjørnen med sin karakteristiske lange snude. 

Derfor er arten uønsket

Næsebjørnen er uønsket i den danske natur, fordi den er en konkurrent til hjemmehørende mårdyr som ilder, lækat og skovmår. Derudover kan næsebjørnen true biodiversiteten lokalt, fordi den kan plyndre fuglereder for æg, og den spiser gerne mindre fugle og padder.

Er arten i Danmark?

Næsebjørnen er endnu ikke set i den danske natur, men den findes i Danmark blandt andet som kæledyr. 

På kortet til højre finder du artens udbredelse i EU

Har du set en invasiv art?

Vi vil gerne vide, hvis du har set en invasiv art. Indberet din observation her:

Indberet en invasiv art