Til brug for vores arbejde med mst.dk sættes en cookie som samler data om dit besøg. Andre 3. parts cookies fra fx sociale medier kan du afvise.Læs mere om cookies

Stenbider

Stenbideren søger i det tidlige forår ind på lavt vand for at gyde, og når de første stenbidere fanges i net- og bundgarn, er det et forårstegn for kystfiskerne.

Stenbiderne danner par og finder hurtigt et egnet sted på bunden til gydningen. Hunnen, der kan kendes på den voluminøse krop og den blågrønne farve, kan rumme op til 200.000 æg med en diameter på ca. 2 mm - det er store æg, når vi sammenligner med andre havfisk. Æggene er rødlige efter gydningen, men ændrer efter kort tid farve til turkisgrønlig, samme farve som de unge fisk har i deres første leveår.

Hannen vogter æggene til de klækker, mens hunnen forlader gydestedet kort efter gydningen. Æggene klækker efter 2 måneder, og først da forlader hannen området, godt træt efter en travl tid, hvor han nidkært har bevogtet æggene. Stenbiderhannen er som hovedregel mindre end hunnen, og i parringstiden har han en imponerende rødlig bug.

 

Fiskene har fået det særprægede navn fordi de kan suge sig fast på sten og andre hårde overflader. På bugen sidder 12-15 sugekopper i en cirkel. Cirklen er omgivet af en tyk hudfold, som er de omdannede bugfinner, og den er i stand til at danne undertryk og hæfte sig fast.

Stenbiderens forekomst har altid været omgivet af en vis mystik. Hanner og hunner kommer til de danske kyster i januar-marts. Ynglen lever kystnært til det følgende efterår, hvor de søger mod dybere vand. Der hersker tvivl om, hvor fiskene færdes efter gydning. Man mener, at de voksne fisk lever på dybt vand, både ved bunden og oppe i vandet. Det samme gælder sandsynligvis ungfiskene. Mave-undersøgelser af stenbidere har vist, at de æder såvel bunddyr som svømmende krebsdyr.

Det har vist sig, at stenbideren på trods af sit klodsede udseende kan foretage meget lange vandringer, og at den undertiden færdes nær havoverfladen. Hunnen kaldes også "kulso" eller "kvabso", og den fanges for æggenes skyld - disse forarbejdes til dansk "kaviar". De voksne fisk sælges fersk og røget.