Kunstgræs - fodboldbaner

I mange år har man anvendt udendørsbaner til bl.a. fodbold, rugby, lacrosse og gæliske sportsgrene. Overfladen på udendørsbanerne er ofte fremstillet af gummigranulat for at gøre dem vejrbestandige og stødabsorberende samt for at give et godt fodfæste. Men er gummigranulat sikkert?

Mange af landets kunstgræsbaner til fodbold er lavet af brugte bildæk, der kan indeholde mange forskellige kemikalier. Det er derfor relevant at vide, om børn og voksne der spiller fodbold og bogstaveligt talt bider i græsset bliver udsat for problematiske stoffer. 

Der er lavet en række undersøgelser der konkluderer at der er en meget lav sundhedsrisiko, men alligevel er det en god ide at følge nogle enkle anbefalinger til spillerne:

  • Husk almindelig hygiejne som at vaske hænder, efter man har spillet, og inden man spiser

  • Rens hurtigt eventuelle sår og hudafskrabninger efter spil på kunstgræsbaner.

  • Undlad at sluge materialet (ikke ”bide i græsset”) – det er naturligvis ikke sundt at sluge gummi i større mængder.

  • Undgå at få granulat med indendørs.

  • Hvis man får en allergisk reaktion på huden fra kontakt med granulatet, så lad være at benytte banerne. En allergisk reaktion viser sig typisk ved rødme og hævelse af huden, og der kan være kløe og småblærer, der bliver til sår. Søg læge hvis reaktionen fortsætter eller kommer igen, en læge vil kunne undersøge, om du har allergi, og hvilke stoffer der giver reaktionen.