Greening of Organic Egg Production- Green-Eggs

Hønsegård med integrede piletræer hos Brian og Ingeborg Holm

GUDP-projektet ”Green Eggs” vil optimere udvindingen af protein fra kløvergræs, fordi det har en god aminosyreprofil til enmavede dyr – særligt høns. Målet for projektet er, at der kan blive skabt et nyt proteinfoder, der er produceret i Danmark og er 100 % økologisk. Foderet skal øge proteinudnyttelsen af kløvergræs og mindske tabet af kvælstof i økologisk ægproduktion.

Tidligere studier viser, at protein, der er udvundet af kløvergræs, har en god aminosyreprofil til enmavede dyr. Derfor vil GUDP-projektet benytte kløvergræs i en ny fodringsstrategi. Kløvergræs skal erstatte eksempelvis importerede sojabønner, der bliver brugt til foder, og sikre at foderet er 100 % økologisk, hvilket er i overensstemmelse med den EU-lovgivning, der forventes at træde i kraft i 2018.

”Foder må i dag gerne bestå af op til 5 procent, der ikke er økologisk dyrket, og for at opnå en passende sammensætning af næringsstof tilføjer man eksempelvis ikke-økologisk proteinkoncentrat. Lovgivningen på området forventes ændret fra 2018, hvor alt foder til økologiske dyr skal være 100 % økologisk, og derfor har økologiske landbrug behov for nye proteinkilder i deres foder”, forklarer Sanna Steenfeldt, der er projektleder ved Aarhus Universitet.

”Fordelen ved at bruge kløvergræs som proteinfoder er både, at det kan dyrkes rigtig fint i Danmark, og at det har en sammensætning af-aminosyrer, der gør, at vi reducerer tabet af næringsstoffer i produktionen af økologiske æg. Hønsene får en passende mængde protein, og derfor udskiller de mindre kvælstof gennem afføring, hvilket er godt for miljøet”, uddyber Sanna Steenfeldt.

Der skal gennemføres et forsøg på Aarhus Universitet, hvor kløvergræs protein indgår i foder til økologiske høner. Aalborg og Aarhus Universitet arbejder sammen om produktion og bioraffinering af grøntproteinet.

Projektets mål er, at proteinfoderet af kløvergræs i år 2025 skal indgå som en integreret del af den nye strategi for fordring af enmavede dyr, hvori også piletræer er et vigtigt element.

Hønsegård med piletræer

I projektet indgår et praksisforsøg med æglæggende høns hos det økologiske landmandspar Brian og Ingeborg Holm, hvor det er formålet  at inddrage brugen af piletræer i ægproduktionen. Hønsegården har integrerede piletræer, hvor de unge blade af planten løbende klippes af og bruges som grovfoder til hønsene.

”Piletræer optager det overskydende næringsstof, hønsene udskiller, og derfor kan piletræer bruges i recirkulering af næringsstoffer. Det giver en bedre udnyttelse af næringsstofferne, og vi kan give hønsene mulighed for at være mere udendørs, fordi udvaskningen af næringsstoffer i jorden reduceres. Vi skal i projektet se, hvordan hønsene reagerer på på blade fra piletræer som foder, hvilket bliver meget spændende”, fortæller Sanna Steenfeldt.

Et øget udendørs liv som følge af den nye foderstrategi vil samtidig øge dyrevelfærden for æglæggende høns. 

Værdifuld afgrøde

Kløvergræs er motoren i økologisk landbrug, som forsyner planteproduktionen med kvælstof. Afgrøden bliver nu tilført en yderligere værdi, når man udnytter bioraffineret protein fra kløvergræs til proteinfoder i økologiske landbrug.

Samtidig vil et nyt proteinfoder give økologiske ægproduktioner mulighed for at udvide markedet, og det kan medføre, at flere konventionelle landbrug bliver omlagt til økologiske landbrug, hvilket også harmonerer med den stigende efterspørgsel på økologiske produkter.